Liberalisering

 

Waarom is de energiemarkt geliberaliseerd?

 • Bevordert concurrentie: Omdat klanten zelf hun leverancier mogen kiezen worden de leveranciers gedwongen om te concurreren door middel van aanbiedingen om nieuwe klanten aan te trekken
 • Zodat er meer keuzevrijheid zou ontstaan voor de consument
 • Onder druk van de EU:  De Europese Unie heeft juli 2007 als uiterste invoerdatum voor de liberalisering vastgelegd. Nederland wilde echter dat iedereen zo snel mogelijk van de keuzevrijheid kon profiteren en had daarom de liberalisering op 1 juli 2004 al gereed.

 

Bron: http://www.energieprijzenzakelijk.nl/achtergrond/vrije-energiemarkt/

 

De energiemarkt voor de liberalisering

Tot 2004 konden consumenten niet zelf kiezen voor een energieleverancier. De netbeheerder en energieleverancier waren toen één partij. Destijds waren er zes nutsbedrijven actief, namelijk:

 • Nuon
 • Essent
 • Eneco
 • Delta
 • PreussenElektra (de voorloper van E.ON)
 • Ebes (de voorloper Electrabel)

 

Bron: http://www.energieleveranciers.nl/nieuws/500530-liberalisering-van-de-energiemarkt-decennium-geleden

Bron: http://www.energiebusiness.nl/2014/07/02/stand-van-zaken-na-10-jaar-vrije-energiemarkt/

 

Het proces van de liberalisering

Om consumenten en energiebedrijven goed voor te bereiden op een vrije energiemarkt heeft de Nederlandse overheid de liberalisering stap voor stap ingezet:

 • In 1998 werd de energiemarkt voor grootgebruikers geliberaliseerd
 • Vervolgens werd in 2001 de groene energiemarkt geliberaliseerd voor zowel groot- als kleinverbruikers. Op deze manier konden de consument en de energiebedrijven vast wennen aan de liberalisering. Na een aantal opstartproblemen is deze liberalisering goed verlopen en heeft deze geleid tot meer concurrentie en scherpere tarieven.
 • Vervolgens mochten vanaf 2002 ook middelgrote verbruikers zelf hun gas- en elektriciteitsleverancier kiezen.
 • En vanaf 1 juli 2004 was het ook de beurt aan de kleinverbruikers en is de gehele Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd.

Tijdens de liberalisering onstonder er velen nieuwe energieleveranciers, denk hierbij aan de Nederlandse Energiemaatschappij en Budgetenergie. Daarnaast startte de traditionele leveranciers dochterondenemingen of namen zij kleinere klveranciers over. Zo is Energiedirect ontstaan als dochteronderneming van Essent en werd Oxxio overgenomen door Eneco.

 

Steeds meer mensen zijn gebruik gaan maken van de vrije keuze in een energieleverancier. In totaal stapte vanaf 2004 44% over.

Bron: http://www.energiebusiness.nl/2014/07/02/stand-van-zaken-na-10-jaar-vrije-energiemarkt/

 

Nederland kende lange tijd geïntegreerde nutsbedrijven; deze zijn actief in de hele keten van elektriciteitsproductie tot aflevering bij de klant. In 2006 werd de Wet Onafhankelijk Netbeheer ingevoerd, dit is een aanvulling op de Elektriciteitswet 1998. Deze wet verplichtte de geïntegreerde nutsbedrijven de activiteiten te splitsen in drie aparte onderdelen, voor: productie, transmissie en distributie. Het belang van transmissie is zo groot dat de overheid TenneT verantwoordelijk maakte voor het beheer van het hoogspanningsnet, ofwel alle netten van 110 kV (kilovolt) en hoger.

Bron: http://energiewijzer.nl/alles-energie/energiebegrippen/tennet/

 

De energiemarkt na de liberalisering

Vandaag de dag kunnen Nederlandse consumenten kiezen uit ruim dertig verschillende energieleveranciers. Er zijn verschillende energievergelijkers om de klant te helpen bij het kiezen van de geschikte leverancier. Tien jaar na het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 zijn de zes nutsbedrijven die destijds actief waren nog steeds marktleider maar zij hebben een aanzienlijk marktaandeel moeten inleveren aan nieuwkomers.

Bron: http://www.energiebusiness.nl/2014/07/02/stand-van-zaken-na-10-jaar-vrije-energiemarkt/

 

Daarnaast is de energiemarkt steeds groener geworden. Steeds meer consumenten hechten veel waarde aan de herkomst van hun energie. De meeste energieleveranciers hebben dan ook verschillen groene energiecontracten en er zijn een aantal leveranciers die uitsluiteind groene energie verkopen. Daarnaast worden consumeneten ook steeds meer eigen energieproducent door het aanschaffen van zonnepanelen.

 

Van alle consumenten is de afgelopen tien jaar 44% wel eens overgestapt. De overige 56 procent is nog nooit overgestapt. Deze zogenaamde trouwe klanten (die nooit overstappen) betalen gemiddeld €350,- per jaar meer voor hun energieverbruik.

Bron: http://www.energieleveranciers.nl/nieuws/500530-liberalisering-van-de-energiemarkt-decennium-geleden